26-09-2018 | Minister Kaag heeft gisteren tijdens de VN-top in New York aangekondigd dat Nederland nieuwe investeringen doet in onderwijs: de komende vijf jaar is 100 miljoen euro beschikbaar voor het Global Partnership for Education. Daarnaast gaat 15 miljoen euro naar Education Cannot Wait, het fonds voor onderwijs in crisisgebieden.

Als een van de Nederlandse afgevaardigden naar de 73ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nam minister Kaag onder meer deel aan sessies over onderwijs en de positie van vrouwen. Hier kon Kaag eindelijk uitsluitsel geven over de hoogte van het bedrag dat Nederland gaat bijdragen aan het Global Partnership for Education: de komende vijf jaar, tot 2023, jaarlijks 20 miljoen euro.Tijdens de Financieringsconferentie van dit multilaterale fonds voor onderwijs in februari 2018, kon ze vanwege de landelijke verkiezingen slechts melden dat een bijdrage in het verschiet lag.

GCE-NL is verheugd met de nieuwe bijdrage aan het GPE. Nederland was ooit een van de medeoprichters en jarenlang een gewaardeerde partner. Na 2014 werden de bijdragen stopgezet: onderwijs was geen thema meer in het ontwikkelingsbeleid. Ook andere donoren brachten hun inzet voor het GPE terug, waardoor de financiering van onderwijs wereldwijd ernstig in het gedrang kwam. Voor GCE-NL is de Nederlandse (hernieuwde) deelname aan het GPE altijd een van de belangrijkste aandachtspunten geweest. De 100 miljoen euro die nu is uitgetrokken voor het GPE, is lager dan de bijdrage die het GPE op basis van berekeningen aan Nederland had gevraagd: 100 miljoen euro voor drie jaar (2018-2020). Toch is het een grote stap vooruit dat onderwijs na jarenlange afwezigheid weer terug is op de Nederlandse ontwikkelingsagenda: “Onderwijs is een van de prioriteiten van mijn beleid. Het biedt vrouwen en jongeren kansen op beter werk en een fatsoenlijk inkomen” aldus Kaag in het persbericht van de Rijksoverheid.