01-02-2018 | Save the Children, ONE, UNICEF, Plan Nederland en GCE-NL roepen de Nederlandse regering op tot een bijdrage aan het GPE. De financiering van het onderwijs staat wereldwijd onder druk. De toekomst van ruim 800 miljoen jongeren staat immers op het spel, waarschuwen de vijf organisaties.
Op vrijdag 2 februari is in Senegal een conferentie van het Global Partnership for Education (GPE), het wereldwijde fonds dat zich inzet om elk kind toegang te geven tot goed onderwijs. Een sleutelmoment; de conferentie is dé kans om ervoor te zorgen dat in 2030 iedereen ter wereld toegang heeft tot kwaliteitsonderwijs.
Onderwijs is een mensenrecht en essentieel voor de ontwikkeling van kinderen, gemeenschappen en landen. Hoewel steeds meer kinderen toegang hebben tot basisonderwijs, geldt dat nog lang niet voor alle kwetsbare kinderen. Bovendien gaat de stijging in het voortgezet onderwijs minder hard.
Op dit moment gaan 264 miljoen kinderen en jongeren niet naar school, waarbij meisjes uit arme gezinnen het vaakst de boot missen. Daarnaast is er onvoldoende aandacht voor de kwaliteit; 400 miljoen kinderen die naar school gaan, leren niet genoeg om te ontsnappen aan armoede.
Dat is onacceptabel. Het vierde Duurzame Ontwikkelingsdoel stelt immers dat iedereen in 2030 toegang heeft tot kwaliteitsonderwijs. Als we nu niks doen zullen tegen die tijd 825 miljoen jongeren onvoldoende zijn voorbereid op de arbeidsmarkt. Dat zijn er net zo veel als alle inwoners van de EU en de VS samen.
Investeren in deze jongeren is cruciaal om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor hun toekomst. Zonder onderwijs lopen we het risico dat de jongeren blijven hangen in armoede en de gevolgen van klimaatveranderingen, en vatbaarder zijn voor extreme ideologieën.
Er is echter sprake van een crisis in de wereldwijde financiering van onderwijs. Het percentage ontwikkelingshulp dat naar onderwijs gaat daalt al jaren. En van het wereldwijde noodhulpbudget gaat slechts 1,5% naar educatie.
In Senegal komen wereldleiders bijeen om te praten over de financiering van onderwijs. Het GPE wil tot 2020 3,1 miljard dollar veiligstellen. En landen waar de toegang en kwaliteit van onderwijs tekort schieten, worden opgeroepen om 20 procent van hun budget aan educatie te spenderen. Dat moet 870 miljoen kinderen in 89 landen vooruit helpen.
Nederland is medeoprichter van het GPE en steunde het fonds tot 2014. Daarna was onderwijs geen prioriteit meer voor de Nederlandse regering en stopte de financiering. De Tweede Kamer lijkt echter weer aandacht te hebben voor het onderwerp.
We vragen daarom de Nederlandse regering opnieuw op te komen voor onderwijs wereldwijd, en op hoog niveau vertegenwoordigd te zijn bij de conferentie. Het GPE vraagt Nederland om een bijdrage van 100 miljoen dollar; dat bedrag kan worden toegezegd onder voorbehoud van parlementaire goedkeuring. Gezien de historie, het belang van onderwijs voor kinderen wereldwijd én de brede maatschappelijke steun, mag ons land niet achterblijven.
Pim Kraan (Save the Children), Kate Critchley (ONE), Anneloes van Kuijk ( Global Campaign for Education Nederland), Suzanne Laszlo (UNICEF), Monique van ‘t Hek (Plan Nederland)
Wilt u de oproep ook ondersteunen?
→ Teken de petitie van ONE
→ Doe mee met #ShapeTheFuture
→ Lees alles over de Financieringsconferentie