20 november 2014 | Stop Kinderarbeid | Exact 25 jaar geleden werd het VN-kinderrechtenverdrag aangenomen. Intussen weten steeds meer mensen dat kinderarbeid geen noodzakelijk kwaad hoeft te zijn in de wereld. De resultaten van Stop Kinderarbeid (SKA) laten zien dat met de juiste aanpak, onderwijs voor ieder kind mogelijk is. Vandaag, op de Internationale dag van de Rechten van het Kind, verdient iedereen die heeft bijgedragen aan deze strijd een bedankje.

Vorige maand werden mensenrechtenactivisten Kailash Satyarthi uit India en de Pakistaanse Malala Yousafzai bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede. De Bachpan Bachao Andolan-beweging van Satyarthi redde duizenden Indiase kinderen uit vaak gevaarlijke werksituaties. De decennialange inzet van deze activist is prijzenswaardig. Evenals de passie en het doorzettingsvermogen waarmee Malala vecht voor onderwijs. Stop Kinderarbeid is ervan overtuigd dat deze wereldwijde erkenning mensen en overheden zal mobiliseren om zich in te zetten tegen kinderarbeid.

Kinderarbeid is onlosmakelijk verbonden met het fundamentele recht op onderwijs voor ieder kind. Steeds meer mensen, organisaties en overheden zijn ervan doordrongen dat het probleem kinderarbeid kan worden opgelost. Ieder kind dat niet naar school gaat, is in feite een kindarbeider. Het probleem van kinderarbeid wordt opgelost, wanneer het recht op onderwijs voor ieder kind gerealiseerd is. Stop Kinderarbeid draagt bij aan deze gezamenlijke inspanningen door, via een gebiedsgerichte aanpak, te komen tot kinderarbeidvrije zones (Child Labour Free Zones, CLFZ): gebieden waar alle kinderen uit het werk worden gehaald en formeel dagonderwijs volgen. 

Samenwerken
Partnerorganisaties van Stop kinderarbeid boeken overal ter wereld resultaat. In India heeft MV Foundation in de afgelopen 20 jaar al meer dan 1 miljoen kinderen vanuit werk naar school gekregen. En in de afgelopen 2 jaar hebben organisaties in Afrika meer dan 20.000 kinderen uit het werk gehaald en naar school gebracht. Deze voorbeelden laten zien dat het mogelijk is om kinderarbeid volledig af te schaffen. Als er maar wordt samengewerkt met hetzelfde doel voor ogen: ‘kinderen mogen niet werken – ieder kind hoort naar school te gaan’.

Parlementsleden, ministers en lokale autoriteiten in Oeganda, Mali en Ghana hebben onlangs hun steun voor de  gebiedsgerichte aanpak met kinderarbeidvrije zones toegezegd. De komende jaren zullen we hard blijven werken aan het versterken en uitbreiden van de zogenaamde Child Labour Free zones in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Waar mogelijk en relevant, samen met bedrijven en initiatieven voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Op de 25e verjaardag van de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, kijken we dankbaar terug op de steun en medewerking die we in de loop der jaren van verschillende partijen hebben gekregen. Gesterkt door onze positieve ervaringen met ouders, leerkrachten, werkgevers, vakbonden, overheden, bedrijven en nationale en internationale organisaties, en geïnspireerd door al hun inzet en gedrevenheid, roepen we vandaag iedereen op om deel uit te maken van de oplossing. Een gezamenlijke inzet is nodig in de strijd tegen kinderarbeid en voor onderwijs voor ieder kind.

Kijk wat jij kunt doen om alle kinderen een kansrijke en veilige jeugd te bieden. Want werken doe je als je groot bent!