11-09-2015 | Door de vele conflicten in het Midden-Oosten kunnen ten minste 13 miljoen kinderen niet (meer) naar school. Dat blijkt uit een recent rapport van Unicef over de onderwijssituatie in een aantal landen in de Arabische regio: ‘Education under fire’.

Unicef deed onderzoek in negen landen: Syrië, Palestina, Libië, Jemen, Sudan, Irak, Libanon, Turkije en Jordanië, waar een staat van oorlog de norm is geworden of die te maken hebben met grote aantallen vluchtelingen. Volgens het rapport volgt 40% van de kinderen in deze regio momenteel geen onderwijs meer, als gevolg van de massale volksverhuizingen en de schade die is aangericht aan scholen. Door het geweld zijn ten minste 8.500 scholen onbruikbaar geworden en miljoenen mensen zijn ontheemd. In sommige gevallen worden scholen gebruikt als onderkomen voor ontheemden, waarbij soms negen families onderdak vinden in één lokaal, zoals in een aantal scholen in Irak.

De onderzoekers besteden speciale aandacht aan Syrië waar als gevolg van de bloedige burgeroorlog ten minste 9 miljoen mensen ontheemd zijn geraakt sinds het begin van de strijd in 2011. “Na vijf jaar oorlog is er van de publieke voorzieningen in Syrië – inclusief het onderwijs – heel weinig meer over”, aldus het rapport.

De beschikbaarheid en kwaliteit van onderwijs in het land zelf is afhankelijk van het feit of de regio te lijden heeft onder geweld – een onvoorspelbare factor. In de omringende landen, die een constante stroom Syrische vluchtelingen ontvangen, doen regeringen hun best om onderwijs voor Syrische kinderen te faciliteren. Maar “de vraag heeft de beperkte middelen die de buurlanden kunnen bieden, verre overtroffen”, aldus het rapport.

Ruim de helft van de Syrische kinderen die met hun familie zijn gevlucht naar buurlanden als Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte, gaat momenteel niet naar school.

Unicef doet dan ook een dringend beroep op de internationale gemeenschap om voldoende geld en andere middelen beschikbaar te stellen om ervoor te helpen zorgen dat alle kinderen in de regio weer onderwijs kunnen volgen.

“Met meer dan 13 miljoen kinderen die nu al door het geweld uit de schoolbanken zijn gejaagd, is het niet overdreven om te stellen dat de onderwijskansen van een hele generatie op het spel staan”, aldus het rapport. “De krachten die individuele levens en toekomstperspectieven verpletteren, vernietigen ook het toekomstperspectief van een hele regio.”

Lees meer en download het rapport Education Under Fire