10-02-2016 | De crisis in Syrië mag niet leiden tot een verloren generatie van kinderen die geen onderwijs hebben gevolgd. Daarover waren alle deelnemers aan de donorconferentie voor Syrische oorlogsslachtoffers, die begin februari in Londen werd gehouden, het eens.

De wereldleiders beloofden ervoor te zullen zorgen dat uiterlijk aan het einde van het schooljaar 2016/2017 alle vluchtelingenkinderen en kwetsbare kinderen in gastgemeenschappen in buurlanden goed onderwijs kunnen volgen. In totaal gaat dat om 1,7 miljoen kinderen. Gelijke toegang voor meisjes en jongens is een belangrijk aandachtspunt. Ook gaan donorlanden zich ervoor inspannen dat de 2,1 miljoen kinderen in Syrië zelf die niet naar school gaan, meer toegang krijgen tot onderwijs. Ten slotte onderkenden de deelnemers ook de noodzaak om jongeren meer kans te bieden op werk, door de toegang tot beroepsopleidingen te verbeteren.

Onderwijs was een belangrijk thema op de conferentie, met bekende en invloedrijke pleitbezorgers als VN-secretaris generaal Ban Ki-moon, Angela Merkel en Nobelprijswinnares Malala Yousafzai. “Laten we er met ons allen voor zorgen dat alle Syrische kinderen weer naar school kunnen. Niet over een paar jaar, maar over een paar maanden”, luidde de oproep van Ban Ki-moon aan de aanwezige wereldleiders. “We moeten deze generatie een belofte doen: dat we hen de kennis en vaardigheden bieden om Syrië weer op te bouwen en vrede te brengen”, aldus Malala Yousafzai.

Geschat wordt dat er ten minste 1,4 miljard dollar per jaar nodig is om alle Syrische kinderen weer een kans op goed onderwijs te bieden. Dat geld moet komen uit de toezeggingen die door de donoren werden gedaan op de conferentie in London. In totaal is er meer dan 10 miljard euro toegezegd aan hulp voor Syrische oorlogsslachtoffers: 6 miljard euro in 2016 en nog eens 5 miljard euro voor de periode 2017 tot 2020.

Nederland wil dit jaar 125 miljoen euro uittrekken voor Syrische vluchtelingen in Syrië en de buurlanden. Sinds het uitbreken van de burgeroorlog vijf jaar geleden werd in totaal 291 miljoen euro vrijgemaakt voor humanitaire hulp. In 2015 besteedde Nederland bijna 5% van het totale budget voor humanitaire hulp aan onderwijsprojecten, waaronder ook voor Syrische kinderen. Minister Ploumen heeft toegezegd dat ook de komende jaren minimaal 4% van de humanitaire hulp naar onderwijsprojecten gaat.

Bronnen:

Supporting Syria and the Region 2016

Global Partnership for Education, 5 februari 2016