RTE, UNESCO 2019 Right to Education Handbook

Ter gelegenheid van de eerste Internationale Dag van het Onderwijs brengen het Right to Education Initiative en UNESCO samen ‘The Right to Education Handbook’ uit: dé leidraad voor iedereen die zich wil inzetten voor het recht op onderwijs.

Al 70 jaar lang is onderwijs een recht van elk mens. Toch is dit recht, ondanks alle afspraken en inspanningen, nog altijd voor veel mensen niet bereikbaar. Met het Right to Education Handbook leggen RTE en UNESCO nauwgezet uit wat het recht op onderwijs precies inhoudt: wat zijn mensenrechten? Wat geldt eigenlijk als ‘onderwijs’? Waarom ligt de verantwoordelijkheid bij nationale overheden? In hoeverre zijn internationale afspraken bindend en afdwingbaar? Hoe bepalen we of aan het recht op ‘toegang’ en ‘kwaliteit’ van onderwijs is voldaan?

Het handboek onderzoekt ook wat het recht op onderwijs betekent binnen de actuele maatschappelijke vraagstukken zoals privatisering van onderwijs en onderwijs in humanitaire noodsituaties, en brengt in kaart welke andere organisaties, instellingen en netwerken een rol spelen bij het recht op onderwijs.

Hoewel het handboek veel gedegen informatie bij elkaar zet, is het vooral bedoeld als praktisch handboek voor iedereen die praktisch aan de slag wil om het recht op onderwijs waar te maken.

» The Right to Education Initiative
» UNESCO