AOb | Lespakket Kinderarbeid ‘Zara’s brief’

Zara Yamuktu is een meisje van 10. Ze mist grote delen van elk schooljaar omdat het gezin leeft van seizoensarbeid. Ieder jaar opnieuw, tussen maart en oktober, reist het gezin het werk op het land achterna, dwars door Turkije. Zara wiedt onkruid en plukt katoen of hazelnoten. Vaak wel 11 uur per dag.

Kinderarbeid

Geschat wordt dat er wereldwijd ongeveer 57 miljoen kinderen helemaal niet naar school gaan. De meeste van deze kinderen werken. Daarnaast zijn er nog miljoenen kinderen die werk en (een beetje) onderwijs combineren. Al deze kinderen wordt een eerlijke kans ontnomen om zichzelf met behulp van goed onderwijs te ontwikkelen en een beter bestaan op te bouwen.

Als het over kinderarbeid gaat, worden meisjes vaak over het hoofd gezien. Het werk dat ze doen, valt namelijk vaak niet onder de definitie van werk als ‘betaalde activiteit’. Tegelijkertijd gaan minder meisjes naar school dan jongens. En als ze al naar school gaan, maken ze in veel gevallen de basisschool niet af.

Het lespakket

‘Zara’s brief’ is een gratis lespakket over kinderarbeid. Gemaakt voor leerlingen van 10-14 jaar, dus geschikt voor de hoogste groepen in het basisonderwijs en de eerste leerjaren van het voortgezet onderwijs. De lessen zijn ook te gebruiken in hogere leerjaren en in het MBO.

Het lespakket bestaat uit:

  • de film ‘Zara’s brief’ (Turks gesproken, met keuze tussen Nederlandse en Engelse ondertiteling)
  • een uitgebreide handleiding voor docenten, met achtergrondinformatie
  • een informatiebrochure voor de leerlingen
  • kant-en-klare lesopdrachten
  • de brochure ‘Allemaal naar School – Special Kinderarbeid’