1Goal: genoeg geld voor onderwijs voor iedereen

Het merendeel van de circa 70 miljoen kinderen die anno 2010 niet naar school kunnen, woont in Afrika, het continent waar dat jaar voor het eerst het FIFA Wereldkampioenschap Voetbal werd gehouden. Het WK werd bekeken door miljoenen mensen: een uitstekende gelegenheid om aandacht te vragen voor de noodzaak van goed onderwijs. De FIFA ondersteunde 1Goal van harte en vroeg tijdens het WK veel aandacht voor de campagne. Via sociale media, websites, publieksacties en de grootste mondiale sms-actie die ooit werd gehouden, zijn handtekeningen verzameld voor de petitie.

1Goal bleek een enorm succes: 18 miljoen mensen uit honderden landen hebben hun naam gezet onder de petitie van GCE-Internationaal, waaronder vele bekendheden uit politiek, voetbal en media, zoals president Zuma, Sepp Blatter, Desmond Tutu, Gordon Brown, Hillary Clinton, Mick Jagger, Bono, Zidane en Pele.

Internationale start

GAW2010BalkenendeGullitPicOp 6 oktober 2009 gaven wereldleiders en voetballers samen de aftrap van 1Goal. Voor Nederland heeft toenmalig minister-president Balkenende getekend, samen met Ruud Gullit: “75 Miljoen kinderen die niet naar school kunnen, blijven hun hele leven steken in een negatieve spiraal van armoede. Dat mogen we niet laten gebeuren. Ieder kind heeft recht op onderwijs en een goede toekomst. Wereldwijd hebben regeringsleiders afgesproken dat in 2015 alle jongens en meisjes naar school kunnen gaan. Nederland maakt zich er had voor dat deze afspraak wordt nagekomen”, aldus Balkenende.

 

Nederlandse campagne

GAW2010VoetbalteamPicDe landelijke campagne ging voluit van start op 26 mei 2010. Acteur Antonie Kamerling speelde samen met jonge voetballers van de Haagse club RAVA een potje voetbal tegen politici Boris van der Ham (D66), Mei Li Vos (PvdA), Ineke Dezentjé-Hamming (VVD), Ewout Irrgang (SP) en Marijn Noordam (CDA). Tijdens de rust riep Antonie Kamerling de politici op om onderwijs niet de rug toe te keren. Alle politici waren het daar geheel mee eens. Irrgang weer er op dat mensen in ontwikkelingslanden niet de dupe mogen worden van de economische crisis; dat zou betekenen dat ze dubbel zo hard getroffen zouden worden.

Op 7 september riep Tom van der Lee, campagnedirecteur van Oxfam Novib namens GCE-NL de Tweede Kamer op om de aandacht en financiële steun voor onderwijshulp niet te laten verslappen. De heer Ormel, voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken nam de oproep van GCE-NL aan. Deze nationale aanbieding stond niet op zichzelf. In diverse andere landen werden vergelijkbare oproepen overhandigd aan regeringen, in de aanloop van de VN-bijeenkomst over de Millenniumdoelen.

→ Lees de oproep van GCE-NL

GAW2010AanbiedingPetitiePic

Education Summit

Op initiatief van GCE-Internationaal werd in juli 2010 in Pretoria de Education Summit gehouden, aan de voormiddag van de WK-finale. Ruim honderd regeringsleiders en direct betrokkenen spraken zich uit voor het belang van goed onderwijs voor iedereen. Demissionair minister-president Balkenende benadrukte in zijn toespraak dat onderwijs niet alleen een mensenrecht is, maar ook aantoonbaar grote invloed heeft op de productiviteit en economische groei van een land.

→ Lees de toespraak van Balkenende op de Education Summit.

VN-bijeenkomst

De Education Summit was internationaal een belangrijke opmaat voor de VN-bijeenkomst in september 2010, waar de financiering van onderwijs een van de onderwerpen zou zij. Op 22 september overhandigde Koningin Rania van Jordanië de 1Goal-petitie aan Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. eerder die week ontving Ban Ki-moon al 15.000 persoonlijke brieven over onderwijs.

De boodschap kwam aan. Australië zegde toe 5 miljard dollar te reserveren voor onderwijshulp voor de komende vijf jaar. Daarop zegde ook de Wereldbank een bedrag van 750 miljoen dollar toe.

→ Lees de petitie van GCE-Internationaal.

GAW2010RaniaPic