Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wicked Problems Plaza over SDG4

28 november 2016

In 2016 organiseert de New World Campus (NWC) in Den Haag i.s.m. Partnerships Resource Centre (PrC) en het RVO.nl-kennisprogramma ‘DuurzaamDoor’ in totaal 6 Wicked Problem Plaza’s (WPP’s). Deze WPP’s hebben te maken met duurzame ontwikkeling en passen in één van de 17 Sustainable Development Goals. Elke bijeenkomst wordt samen georganiseerd met partners die zijn aangesloten bij de NWC community.

Doel van SDG 4 is: “Ensure inclusive and equitable quality education and promote lifelong learning opportunities for all”

Onderwerp
Sustainable Develoment Goal 4 gaat over gelijke toegang tot kwalitatief goed onderwijs en levenslang leren voor iedereen. In de Nederlandse context kan deze SDG beschouwd worden als middel om de andere Sustainable Development Goals te bereiken: onderwijs met als doel bewustwording van klimaatontwikkelingen, huidige en toekomstige waterproblematiek, de circulaire economie etc. Hij kan ook beschouwd worden als hernieuwde aandacht voor het oude Bildungs-ideaal: onderwijs als stimulans voor het ontwikkelen van competenties die nodig zijn om de Sustainable Development Goals te bereiken – zoals de omgang met complexiteit, onzekerheden, pluriformiteit – en het vormen van waarden. Beide interpretaties zijn varianten op een pleidooi voor responsief onderwijs: onderwijs dat maatschappelijke thema’s addresseert binnen de bestaande kaders. In dit geval: de maatschappelijke opgaven ten aanzien van duurzame ontwikkeling. Het gaat erom de buitenwereld binnen te halen in de klas. En de leerlingen voor te bereiden op de veranderende buitenwereld.

Echter: artikel 23 van de Grondwet beperkt de ruimte voor inhoudelijke bemoeienis, er is de angst dat de waan van de dag het onderwijsaanbod bepaalt, en de werkdruk van docenten is hoog.
Wat kan er wel? Dat is de vraag voor de Wicked Problem Plaza sessie op 28 november. De centrale vraag voor 28 november wordt daarmee: hoe wordt het Nederlands onderwijs meer responsief?

Sessie op 28 november SDG 4: Educatie
De bijeenkomst op 28 november is een ééndaagse gemodereerde sessie in de Wicked Problems Plaza op de NWC over SDG 4: Educatie.
De WPP wordt gedaan met maximaal 15 belanghebbenden vanuit verschillende stakeholders en partijen (een diverse en gebalanceerde groep, deelname alleen op uitnodiging.

Locatie

New World Campus
Spaarneplein 2
Den Haag, Nederland
+ Google Maps
Site:
http://www.newworldcampus.nl/