23-04-2017 | Het zijn overheden die verantwoordelijk zijn voor goede onderwijsvoorzieningen voor hun burgers. Maar vaak kunnen zij een steuntje in de rug gebruiken. In 2017 roept GCE-Internationaal overheden en hun burgers op om samen te zorgen voor goed onderwijs voor iedereen. Vandaag begint de wereldwijde actieweek onder het motto ‘Stand up for Education: Time do Deliver!’.

GAWE 2017: Houd de overheid bij de les!

Goed onderwijs voor iedereen. Dat is allereerst de verantwoordelijkheid van de overheid: die dient te zorgen voor goede onderwijsvoorzieningen voor al haar burgers. Maar burgers en hun organisaties kunnen zelf een steentje bijdragen. Zij kunnen controleren of de overheid doet wat ze heeft beloofd. Met hun bijzondere kennis en ervaring kunnen zij de overheid adviseren over diverse onderwijsvraagstukken. Zij kunnen signaleren waar het overheidsbeleid tekort schiet, waar problemen ontstaan, en waar mensen uit de boot dreigen te vallen. Zij kunnen die knelpunten bij de overheid onder de aandacht brengen en aandringen op een oplossing. En waar de overheid niet wil luisteren, kunnen zij acties voeren.

In 2017 vraagt de Global Campaign for Education met de Global Action Week for Education (GAWE) aandacht voor de rol van burgers en maatschappelijke organisaties bij het bereiken van de internationale onderwijsdoelen: houd de overheid bij de les!

Afspraak is afspraak

De internationale onderwijsgemeenschap heeft lang en intensief overlegd wat er precies nodig is om ervoor te zorgen iedereen in staat is om goed onderwijs te volgen, een belofte die al in 1990 is gemaakt. De nieuwe onderwijsdoelen zijn nog maar een jaar van kracht en toch wordt er al getornd aan de zorgvuldig gemaakte afspraken:

• ‘Goed onderwijs’ gaat over kwaliteit in brede zin, over ontwikkeling en vorming van de mens, maar dreigt te worden gereduceerd tot hoge scores op taal- en rekentoetsen.

• ‘Gratis onderwijs’ dient ook echt gratis te zijn, en niet ‘betaalbaar’.

• Het stimuleren van goede publieke voorzieningen wordt bedreigd door de toenemende invloed van commerciële aanbieders.

• In plaats van de hele onderwijssector te verbeteren, krijgt meestal slechts een enkel onderwijsdoel prioriteit. Sommige onderwijsdoelen krijgen zo onvoldoende aandacht, zoals voorschools onderwijs, volwassenenonderwijs en versterking van leerkrachten.

• Met SDG17 beloven de Verenigde Naties om te zorgen voor de middelen om alle doelen uit te voeren, maar investeringen in onderwijs lopen terug.

• Met Education 2030 is afgesproken hoe zo efficiënt mogelijk aan de onderwijsdoelen zal worden gewerkt. Toch doen zich steeds nieuwe initiatieven voor, die het brede draagvlak missen en de kans op langs elkaar heen werken vergroten.

Wereldwijde acties

Over de hele wereld zetten nationale GCE-coalities zich in om overheden aan de VN-afspraken te houden. Soms in goed gezamenlijk overleg, soms door petities en politieke lobby, soms met gedegen rapporten, soms met vrolijke publieksacties. Veel acties spitsen zich toe op de wereldwijde actieweek, de Global Action Week for Education (GAWE), die van 23 tot 29 april wordt gehouden. Maar ook in de rest van het jaar werkt de GCE-beweging aan het thema van 2017.

→ Lees meer
→ Bezoek de campagne-website