29-04-2016 | De wereldwijde hulp voor basisonderwijs in ontwikkelingslanden is sinds 2013 met 5% gedaald. Dat blijkt uit een analyse die UNESCO maakte ter gelegenheid van de Global Action Week on Education (GAWE) van de Global Campaign for Education. Gedurende de hele week wordt in tal van landen campagne gevoerd voor het recht op onderwijs. Dit jaar staat de GAWE in het teken van voldoende financiering voor onderwijs onder het motto Fund the Future.

Onderwijshulp daalt nog steeds

De laatste paar jaar neemt het aantal kinderen dat geen toegang heeft tot onderwijs weer toe. Volgens de laatste gegevens gaat het nu om 59 miljoen kinderen. In eerdere rapporten berekende UNESCO dat er jaarlijks 39 miljard dollar aan extra financiering nodig is – naast wat ontwikkelingslanden nu al zelf in onderwijs investeren – om ten minste 12 jaar goed onderwijs voor iedereen te kunnen garanderen. Dat betekent dat de onderwijshulp zes keer meer zou moeten zijn dan het nu is. In plaats daarvan is die wereldwijde onderwijshulp 8% lager dan in het jaar 2010. Tussen 2013 en 2014 verlaagden vier donorlanden, waaronder Nederland, hun hulp aan basisonderwijs met 40%. Zelfs het Verenigd Koninkrijk, een van de belangrijkste onderwijsdonoren, verlaagde de hulp aan basisonderwijs met een vijfde (21%).

Niet eerlijk verdeeld

Dat maakt het voor landen die nog deels afhankelijk zijn van ontwikkelingshulp nagenoeg onmogelijk om de onderwijsdoelen te realiseren. In de praktijk blijken de landen die de hulp het hardste nodig hebben, het minste te krijgen. In 2002 kreeg zuidelijk Afrika nog zo’n 49% van alle onderwijshulp; in 2014 was dat percentage gedaald naar 28%. Terwijl in deze regio meer dan de helft van alle kinderen die niet naar school gaan woont.

Ook is de onderwijshulp per kind niet eerlijk verdeeld. Zo kreeg Mongolië, waar 97% van de kinderen de basisschool afmaakt, 45 dollar per kind aan onderwijshulp. Tsjaad daarentegen, waar nog geen 30% van de kinderen de basisschool afmaakt, ontving slechts 3 dollar per kind aan onderwijshulp.

Fund the Future

Het is dan ook geen wonder dat de GCE in 2016 voldoende geld voor onderwijs koos als het thema van de jaarlijkse Global Action Week on Education. Onderwijscoalities in tal van  landen, zowel westerse landen als ontwikkelingslanden, grijpen de GAWE aan om campagne te voeren voor het recht op onderwijs. Dat varieert van activiteiten op en met scholen tot evenementen of lobbyactiviteiten.

Meer informatie vindt u op de GAWE-actiewebsite Fund the Future.

Lees meer over de laatste cijfers over de dalende onderwijshulp.

 

Nieuws2016FtFpic